کدام بازنشستگان به افزایش ۱۰ درصدی حقوق رضایت دارند؟

آیا مدیران رده بالا یا همان اعضای هیات مدیره شرکت‌های تامین اجتماعی و مقامات سازمان به اندازه‌ی بازنشستگان حقوق می‌گیرند و از افزایش حقوق و کلی مزایای مزدی خودشان را محروم می‌کنند که بازنشستگان به خاطر مساوات اجتماعی و برابری همگانی، تن به حداقل‌بگیرسازی اجباری بدهند؟

به گزارش صدای بورس، «عدالت یا مساوات، مساله این است»؛ وقتی صحبت از عدالت می‌کنیم، با برابری آنهم برابری حقوقی که فقط محدود به گروه‌های خاص شود، فرق بسیار دارد.

سخنگوی دولت چه گفت؟

این روزها سخنان سخنگوی دولت در ارتباط با معنای جدیدی از عدالت (عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان) موجب انتقاداتی شده است؛ بیست و یکم تیرماه، بهادری جهرمی با بیان اینکه مجلس لایحه‌ی دولت در رابطه با عادلانه‌سازی حقوق به نفع‌ دهک‌های پایین جامعه را نپذیرفت؛ تعریف جدیدی از عدالت مزدی ارائه کرد؛ در این تعریف، هر نوع افزایش و متناسب‌سازی فقط به نفع پایین‌ترین رده‌ی حقوق‌بگیران صورت می‌گیرد و قاعدتاً آن‌هایی که بالاتر از حداقل حقوق می‌گیرند، نباید انتظار افزایش حقوق به نسبت تورم داشته باشند.

وی گفت: عادلانه کردن پرداخت حقوق بازنشستگان و کارمندان و کارگران، جزو شعارهای اساسی دولت سیزدهم و از اهمِ برنامه‌های این دولت است. به این معنا که توجه ویژه‌ای‌تری به آن‌هایی شود که دریافت‌های ماهانه کمتری دارند.


بیشتر بخوانید:حقوق بازنشستگان بالاخره زیاد شد؟


سخنگوی دولت تاکید کرد: همه تلاش این بوده که چون دهک‌های پایین فشار تورمی بیشتری تحمل می‌کنند، در افزایش حقوق سالانه، این دهک‌ها، بیش از دهک‌های بالا مشمول افزایش حقوق و مستمری شوند.

سطح‌بندیِ بازنشستگان تامین اجتماعی چگونه است؟

اما این تعریف از عدالت، برای بازنشستگان به خصوص بازنشستگان کارگری مصداق پیدا نمی‌کند؛ سخنگوی دولت در حالی از مواضع مزدی دولت دفاع می‌کند و آن را «عادلانه» می‌نامد که بازنشستگان کارگری به جز حداقل‌بگیران، همگی امسال مشمول افزایش ده درصدی حقوق شده‌اند؛ آیا عدالت در قالب پلکانی معکوس باید اینگونه اجرایی شود؟

در صندوق تامین اجتماعی، نزدیک به یک میلیون بازنشسته و مستمری‌بگیر، سایر سطوح یا غیرحداقل‌بگیر محسوب می‌شوند که براساس آخرین برآوردها، بیش از ۷۰ درصد آن‌ها زیر ده میلیون تومان دریافتی ماهانه دارند حتی تعداد زیادی از این غیرحداقل‌بگیران زیر ۷ یا ۸ میلیون تومان حقوق می‌گیرند؛ ده درصد افزایش حقوق برای بازنشسته‌ای که ۶ میلیون تومان حقوق دارد و براساس رده‌بندی‌های مزدی بازنشستگان، سایر سطوح به حساب می‌آید، فقط ۶۰۰ هزار تومان آورده‌ی ماهانه دارد؛ حتی اگر مبلغ ثابت را به این رقم بیفزاییم بازهم حقوق این بازنشسته از حداقل هزینه‌های زندگی و الزامات ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی فاصله دارد؛ چگونه می‌توان به چنین حقوقی، پرداخت عادلانه گفت؟

پلکانی معکوس و توجهِ ویژه به دهک‌های فرودست‌تر، وقتی معنا پیدا می‌کند که سازوکاری برای ممیزیِ نجومی‌بگیران وجود داشته باشد؛ مثلاً بگویند آنهایی که بالاتر از ۱۵ یا ۲۰ میلیون تومان حقوق ماهانه دارند، جزو گروه‌هایی هستند که باید مشمول افزایش کمتر حقوق شوند؛ در صندوق تامین اجتماعی نه نجومی‌بگیر به آن معنا داریم و نه هیچ معیار و خط‌بندی‌ای برای تعیین سطوح درآمدی درکار است؛ همه‌ی غیر حداقل‌بگیران در این صندوق بازنشستگی، سایر سطوح محسوب می‌شوند؛ بنابراین برخلاف آنچه سخنگوی دولت ادعا می‌کند، دهک‌های فرودست بسیاری در میان این گروه از مستمری بگیران هستند که با مصوبه‌ی دولت، از افزایش عادلانه‌ی حقوق محروم مانده‌اند.

بازنشستگان چه می‌گویند؟

بازنشستگان در انتقاد از اظهارات سخنگوی دولت می‌گویند: آیا مدیران به اندازه‌ی کارمندان عادی حقوق می‌گیرند که مدعی هستند بازنشستگان باید همه یکسان مشمول افزایش ده درصدی شوند؟ اگر «مساوات» را عین عدالت می‌دانیم، حقوقِ مدیران را درست به اندازه یک کارمند معمولی تعیین و فیشِ آن را منتشر کنند. وقتی خود چنین نمی‌کنند و برای خود عدالت را برآمده از استحقاق و توانمندی می‌دانند چطور برای دیگران که می‌خواهند به اندازه‌ای که گذاشته‌اند از جیب خود بردارند ادعای عدالت به معنای برابری در افزایش می‌کنند؟

اظهارات بهادری جهرمی در روزهایی که بازنشستگان کارگری منتظر اصلاح مصوبه‌ی افزایش حقوق هستند، نگرانی‌هایی به وجود آورده است؛ کافیست پای صحبت‌های بازنشستگان بنشینیم تا حجم بالای استیصال، نارضایتی و انتقاد پیاپی را دریابیم.

حسین پور (بازنشسته‌ی کارگری) در این رابطه می‌گوید: چطور می‌توانند از عدالت در پرداخت دفاع کنند وقتی یک بازنشسته‌ی سخت و زیان‌آور، سال‌ها پای کوره‌های ذوب ایستاده و حق بیمه‌ی بالا پرداخته به این امید که روزگار پیری با مستمری دریافتی بتواند هزینه‌های دارو و درمان و زن و فرزند خود را تامین کند، اما حالا با ده درصد افزایش مستمری، همه بازنشستگان را در یک کاسه ریخته‌اند و همه اصول و ضوابط را برهم زده‌اند؛ هم فاصله‌ی میان سطوح مستمری‌ها از میان رفته، هم ارزش طبقه‌بندی مشاغل و گروه‌های شغلی؛ وقتی قرار است همه بازنشستگان یکجا مشمول افزایش ده درصدی شوند، مزایای مزدی و استحقاق شغلی چه معنایی دارد؛ آیا بازنشستگانی که زیر ده میلیون تومان حقوق می‌گیرند و نمی‌توانند اجاره خانه بدهند، شامل دهک‌های پایین درآمدی نمی‌شوند که سخنگوی دولت مدعی حمایت از آن‌هاست!

یدالله فرجی (فعال صنفی بازنشستگان) نسبت به سیاست‌های فقیرسازی و حداقل‌بگیرسازی انتقاد کرده و می‌گوید: اینکه با افزایش ۵۷ درصدی مستمری حداقل‌بگیران مدعی شوند عدالت در پرداخت رعایت شده، کمال بی‌انصافی‌ست؛ ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی می‌گوید افزایش به اندازه‌ی تورم هزینه‌های زندگی و معادلات استاندارد بیمه‌ای حکم می‌کند بازنشسته به همان نسبتی که در زمان اشتغال حق بیمه پرداخته، مستمری بگیرد؛ چطور عدالتی‌ست که همه‌ی این اصول و قواعد را زیر پا می‌گذارد؟! ضمن اینکه آیا مدیران رده بالا یا همان اعضای هیات مدیره شرکت‌های تامین اجتماعی و مقامات سازمان به اندازه‌ی بازنشستگان حقوق می‌گیرند و از افزایش حقوق و کلی مزایای مزدی خودشان را محروم می‌کنند که بازنشستگان به خاطر مساوات اجتماعی و برابری همگانی، تن به حداقل‌بگیرسازی اجباری بدهند؟

و کدام عدالت؟!

به گزارش ایلنا، بنابراین به نظر می‌رسد تعریف عدالت در دیدگاه سخنگوی دولت، دچار یک استحاله‌ی ساختاری شده است؛ استحاله‌ای که هم قانون و هم معادلات بیمه‌ای را از دور خارج کرده است. آیا این عدالت است که یک بازنشسته‌ی معدن ذغال سنگ با بیماری حاد ریوی، آنقدر حقوق نگیرد که بتواند کرایه خانه بپردازد و آیا چنین معنای به ظاهر مساوات طلبانه از عدالت را در توزیع ثروت‌های ملی و در تعیین حقوق مدیران و یقه سفیدان هم دخالت می‌دهند؟

کد خبر 455848

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • غذا در ترکیه لاکچری شد!

    غذا در ترکیه لاکچری شد!

    سیاست‌های عجیب اردوغان برای کنترل تورم ترکیه هیچ‌گاه نتیجه‌بخش نبود و جای تعجب ندارد که این کشور را وارد تورم شدیدی کرده است. تورم ترکیه قیمت‌های غذا را دو برابر کرده است و پرداخت هزینه‌ مواد غذایی برای بسیاری از اقشار جامعه دشوار است.

  • خبر جدید از میزان افزایش حقوق بازنشستگان

    خبر جدید از میزان افزایش حقوق بازنشستگان

    رئیس سازمان تامین اجتماعی گفت: بر اساس ماده ۹۶ و ۱۱۱ قانون تا سقف ۱۰ میلیون تومان تا ۱۰ درصد حقوق بازنشستگان افزایش خواهد یافت.

  • تکلیف حقوق بازنشستگان مشخص شد

    تکلیف حقوق بازنشستگان مشخص شد

    یک فعال کارگری گفت: با نامه رئیس مجلس در مورد مصوبه‌ی دولت مظلومیت و حقانیت بازنشستگان تامین اجتماعی پس از گذشت ۴ ماه از سال بر همگان اثبات شد.

  • حقوق بازنشستگان چقدر شد؟

    حقوق بازنشستگان چقدر شد؟

    در پی ابلاغ رسمی ابطال مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در روز چهارشنبه، حالا این پرسش وجود دارد که نحوه تغییر حقوق بازنشستگان چگونه خواهد بود؟

  • ‌رئیسی:گرانی کالاها در سال آینده حرف من نبود

    ‌رئیسی:گرانی کالاها در سال آینده حرف من نبود

    رییس جمهور گفت: برخی از رسانه‌ها این حرف بنده را که گفتم انجام برخی از اقدامات را برای سال آینده می‌گذاریم، درست منعکس نکردند یا درست متوجه نشدند و گفتند قرار است برخی کالاها را گران کنند که این موضوع حرف بنده نبود، بلکه مفهوم سخن بنده این بود که بعضی از اقداماتی را که به موجب قانون باید آنها را اجرا کنیم و اجرای آنها موجب تورم می‌شود، انجام ندهیم.

  • واریز معوقه فروردین ماه بازنشستگان تامین اجتماعی با حقوق این ماه 

    واریز معوقه فروردین ماه بازنشستگان تامین اجتماعی با حقوق این ماه 

    پرداخت مابه‌التفاوت افزایش حقوق فروردین ماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران تامین اجتماعی از ۲۰ خردادماه آغاز شده و تا ۳۱ خرداد برای همه بازنشستگان واریز می‌شود.

  • برخی از بانک‌ها گره بر کار مردم می زنند

    برخی از بانک‌ها گره بر کار مردم می زنند

    نماینده مردم همدان در مجلس گفت: برخی از وزرا نه تنها پاسخگوی مردم بلکه پاسخگوی نمایندگان مجلس نیستند و خود را تافته جدا بافته و مجلس را محلی برای گرفتن رای اعتماد می‌دانند و دیگر هیچ.

  • نامه مهم قالیباف به رئیسی

    نامه مهم قالیباف به رئیسی

    رییس مجلس ‌شورای اسلامی در نامه ای به رییس جمهوری ، دو مصوبه دولت درباره «تعیین حداقل مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و بازماندگان در سال ۱۴۰۱» و «کمک هزینه مسکن کارگران در سال ۱۴۰۱» را مغایر قانون بیان کرد.

  • خبر مهم نماینده مجلس درباره مصوبه مستمری تامین اجتماعی بازنشستگان

    خبر مهم نماینده مجلس درباره مصوبه مستمری تامین اجتماعی بازنشستگان

    نماینده مردم کرمان و راور و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از لغو مصوبه ۱۰ درصد پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی توسط مجلس و ابلاغ آن به دولت خبر داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • Ali IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    5 0
    دولت آمده که عدالت را برای بازنشستگان درست کند وازخقوق سطوح بالا کم کند وبه سطوح پایین اضافه کند اگر این عدالت است همین فرمول را برای کل کشور اجرا کنید تمام دارایی ها راازمردم بگیرید وبه مساوات بین همه تقسیم کنیدتادیگر تو مملکت نه انگیزه به ماند نه سعی وتلاش باید به طرز تفکرشما تاسف خورد
    • بازنشسته IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
      1 0
      احسنت بر جناب علی آقا گل گفتی برادر عزیز
  • ممحمود خزایی از کرمانشاه IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    بازنشسته هستم با این ۵ملیون ۸۰۰ هزار که دولت به ما میدن به خرج نپرس ۳۰ سال سابقه بیمه دارم چرا ۱۰ درصدی به ما پرداخت میشود عدالت را برای چه میگن خدا را خوش میاد
  • DK ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    2 0
    هییییییییییییییییییییییییییچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچچ ککککککککککککککککککککککککککددددددددددددددددددددددددااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااممممممممممممممممممممممممممم!!!!!!!!!!!
  • باز نشستهبا سلام IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    دولتی که این فکر را در سر دارد جدا پرشورترین دولتها می باشد چرا که معنایی از عدالت اجتماعی و اقتصادی نمی داند.به کجا خواهیم رفت نمیدانم.
  • رضا فیض اللهی IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    1 0
    مثل اینکه بعضیهااصلا ریاضیات بلد نیستند من با۳۳ سال سابقه بیمه و پرداخت ۱۰ سال آخر سقف بیمه (باپست مدیر پروژه)اگراز کارفرمایان میخواستم پول سهم بیمه را بخودم بدهد و بیمه نباشم همان موقع آن پولها را سکه می‌خریدم معادل ۲۲۰عدد سکه میشد که به پول امروزبالای ۳ ۳٫میلیارد میشد که میذاشتم بانک آینده ماهی۵۵ ملیون می‌گرفتم ،پس لطفاً برای مبلغ سقف بگیران اینقدر دارد نگیرید،
  • حسن IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    1 0
    با35سال سابقه کل دریافتی سال 1400 من 4700 بود این حقوق را سایر حساب میکنن
  • سید IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    مگر عدالتی وجود دارد؟ من معلم بازنشسته با حقوق افزایش یافته هشت ملیون میگیرم اما فقط جواب ده روز مخارج من است. دست از این کارها بردارید. حداقل حقوقها را نزدیک به هم کنید
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    دولت اگر می خواهد به قشر ضعیف کمک کند ایرادی ندارد از جیب خودش کمک کند به چه مجوزی از جیب دیگران خرج می کند؟ ما با بیمه مطابق قانون قرارداد داشته ایم حق بیمه پرداخت نموده ایم و مطابق قانون مستمری باید بگیریم.
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    کسی که ۲۲ سال کارکرده با منی که ۳۰ سال کار کردم ۵۰۰ هزارتومان فرقه شه کجا دنیا اینقدر ظلم میشه کجا دنیا حق الناس میشه. هرچی خیر و برکت از این کشور داره. خدا از هرکسی این برنامه رو ریخت نگذرد
  • علیرضا تبریزی IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    1 0
    سخنگوی محترم دولت آیاازنظر جنابعالی حقوق ماهیانه چهارمیلیون ونهصدهزارتومان برای بازنشستگان تامین اجتماعی غیر حداقلی بوده و بایستی ده درصد افزایش به اضافه ۶۵۰هزارتومان دریافت کند متشکرم اگر جواب مرا بدهید،ضمناهفت سال هم از حذف یارانه منوهمسرم میگذرد.
  • بازنشسته US ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    1 0
    عزیزان درمکتب این مسؤلین عدالت یعنی حق کسی دیگر را بزور برداری و بدهی به کسی که حق بیمه کمتر پرداخت کرده و اسم این مال حرام را که‌ میبرند سر سفره این عزیز می‌گویند عدالت. در بیمه تأمین تعریف شده هرکسی که بیشتر کارکرد و حق بيمه بیشتر داد در زمان بازنشستگی نیز حقوق بیشتر می‌گیرد چون سرمايه و اندوخته ش بیشتر است ولی برعکس این عمل کردن و حق الناس کردن
  • جواد طوسی مقدم IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۸
    0 0
    باسلام وقتی همه اجناس پنجاه درصد گران شده حقش این نیست که حقوق بازنشسته از کار افتاده ده درصد اضافه شود
  • Aa IR ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    0 0
    فعلا هنر آقای دولت بعلت ناراضی بودن افرادی که پرداختی بیشتری داشتند و ۱۰ درصد به آنها اضافه شد شرعا حرام شدن حقوق بقیه افراد است میگی نه داستان راستان شهید مطهری که خیلی ساده گفته پول دزدی را نمی شود به دیگران داد